

Hindoeïsme in Nederland
Het hindoeïsme is ontstaan in India en is één van de oudste en meest complexe wereldreligies. Het omvat zowel monotheïstische als polytheïstische elementen, wat het moeilijk maakt voor buitenstaanders en soms zelfs voor hindoes zelf om te begrijpen.
monotheïstisme is het geloof in het bestaan van één god, polytheïsme is het geloof in meerdere goden
En/en denken: Een kenmerk van het hindoeïsme is het ‘en/en denken’, waarbij God zowel vormloos als met vorm kan zijn, en zowel persoonlijk als onpersoonlijk. Dit vraagt om een open geest van de toehoorder.
Religies uit India: Naast het hindoeïsme zijn ook boeddhisme, jainisme en sikhisme in India ontstaan. Deze religies dragen bij aan de rijke spirituele traditie van het land.
Hindoe vs. Hindoestaan: Een hindoe is iemand die het hindoeïsme aanhangt, terwijl een Hindoestaan iemand is van Indiase afkomst, ongeacht hun religie. Dit onderscheid is belangrijk, bijvoorbeeld bij gezondheidsproblemen zoals suikerziekte, die vaak voorkomt bij Hindoestanen door specifieke eet- en leefgewoontes en genetische factoren.
Oorsprong van Hindoes in Nederland: De meeste hindoes in Nederland komen uit Suriname, waar ze vanaf 1873 als contractarbeiders na de afschaffing van de slavernij naartoe werden gebracht. Ze kwamen voornamelijk uit Bihar, een arme regio in India.
Culturele en Religieuze Achtergrond: De hindoes uit Suriname hebben een eenvoudige, plattelandsvorm van het hindoeïsme, vaak zonder kennis van Sanskriet. Populaire teksten zoals de Ramayana waren in begrijpelijke talen geschreven.
Groeiende Gemeenschap: Naast de Surinaamse hindoes is er een groeiende groep Indiërs in Nederland, vaak hoogopgeleide kennismigranten. Beide groepen hebben verschillende achtergronden en levensverhalen.
Aantal en Verscheidenheid: Er zijn naar schatting 150.000–200.000 hindoes in Nederland, de grootste groep op het Europese vasteland buiten het Verenigd Koninkrijk. Elke hindoe beleeft het geloof op een eigen manier, zonder centraal geestelijk gezag.
Hindoes hebben in het algemeen een hoog aanpassingsvermogen en zijn over het algemeen goed geïntegreerd in Nederland.