
Basiskennis islam in Nederland
De kern van het islamitisch geloof is dat er slechts één God bestaat, Allah, die Zijn wil aan de mensheid heeft geopenbaard via Zijn boodschapper Mohammed. Moslims beschouwen de teksten in de Koran als letterlijke openbaringen van het woord van Allah.
-
Vijf Zuilen: De islam kent vijf belangrijke zuilen of geboden:
- Geloofsbelijdenis (sjahada): Door het uitspreken van de geloofsbelijdenis wordt men moslim.
- Vijf dagelijkse gebeden (salat): Moslims bidden vijf keer per dag.
- Vasten in de maand Ramadan (sawm): Tijdens de Ramadan vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang.
- Bedevaart naar Mekka (hadj): Moslims die daartoe in staat zijn, maken de bedevaart naar Mekka.
- Geven van aalmoezen (zakat): Moslims geven aalmoezen aan de behoeftigen.
-
Soennisme en Sjiisme: De twee belangrijkste substromingen binnen de islam zijn het soennisme en het sjiisme. Het onderscheid ontstond naar aanleiding van de opvolging van Mohammed. Bij het soennisme is het belangrijk het leven van Mohammed zo getrouw mogelijk te volgen, waarbij de Hadith (die de leefgewoonten van Mohammed beschrijft) een grote rol speelt.
-
Universele Geldigheid: De islam claimt een universele geldigheid van haar boodschap en roept iedere mens op zich af te keren van zonde en zich tot God te wenden.
- Moslims in Nederland: In Nederland beschouwde in 2020 ongeveer 5% van de Nederlanders zichzelf als moslim. Schattingen variëren tussen de 850.000 en 1 miljoen moslims in Nederland. De grootste groepen zijn van Turkse (38%) en Marokkaanse (31%) afkomst, maar moslims in Nederland kennen een bredere diversiteit aan culturele achtergronden. Meer dan 80% van de moslims in Nederland is soennitisch, 6% van de Turkse moslims is aleviet en er is nog een kleine groep sjiitische moslims.
Je ziet de Nederlandse moslims hebben zeer diverse achtergronden, de beleving van godsdienst kan binnen de verschillende gemeenschappen erg variëren. Hulpverlening is dan ook altijd maatwerk!