
Bewustwording vraagt allereerst om inspanning. Denk maar aan je eerste autorijles. Het kostte je veel inspanning om je bewust te worden van alle invloeden van binnen en van buiten de auto. Toen je, nog zonder rijbewijs, bij je ouders of bij vrienden in de auto zat was je je hier niet bewust van. Pas als je iets gaat leren, word je je bewust van alles wat op je afkomt. Zo is het ook met cultuur sensitiviteit. Als je de bewuste keuze maakt om je hier verder in te ontwikkelen vraagt dit om een inspanning. Al je zintuigen moeten alert zijn. Je hart en ziel moeten openstaan voor ontmoeting.
Wist je dat je acht zintuigen hebt? De vijf uiterlijke:
De drie innerlijke:
|
Je zintuigen zijn je eerste bron van informatie. Deze informatie vormt de basis van je gedachten en gedachten roepen emoties op. Meestal is dit een heel onbewust proces.
Een voorbeeld uit de praktijk:
Je ziet of hoort twee mensen langs lopen die met elkaar lachen, je denkt dat ziet er gezellig uit, je emotie is dat je je blijer voelt. Dit proces bewust waarnemen bij jezelf, bewust van je eigen lichaamssensaties, gedachten en emoties noemen we zelfbewustzijn.
Veel religies kennen bepaalde vormen van meditatie, wat een zeer krachtig instrument is als het gaat om zelfbewustzijn en empathie voor jezelf. Als je namelijk empathie kweekt voor jezelf, kweek je het ook voor je medemens. Een belangrijke basis voor het ontwikkelen van cultuursensitiviteit!
Sociaal bewustzijn is de volgende stap. De basishouding is open staan voor de ander om geestelijk bij je binnen te komen en omgekeerd. Dit werkt wederkerig; je moet ook door de ander toegelaten worden. Dit is belangrijk omdat dit een kwestie van eigen autonomie is. Het is een geestelijke kwestie om iemand toe te laten en de ontmoeting te laten plaatsvinden. Met jouw bewustzijn ben je je bewust wat van jou is en wat van de ander is. Dat is een belangrijk onderscheid want vaak projecteren mensen dingen van zichzelf op de ander, waardoor ze niet daadwerkelijk open en ontvankelijk zijn om te ontdekken wie de ander echt is.
‘De sleutel tot het begrijpen van de ander is het begrijpen van jezelf”