Cursus inhoud
Over de schrijver; Godian Ejiogu
Godian Ejiogu droomt van een vreedzaam Nederland. Ontmoet Godian, hij zal je zeker inspireren deze e-learning te volgen.
0/3
Cultuursensitiviteit: Begrijpen en Waarderen van Verschillen
In deze module leggen we uit hoe breed en veelzijdig het begrip cultuur is. Cultuur gaat over veel meer dan alleen etniciteit, religie en opvoeding. Het vormt de mens en bepaalt grotendeels ieders handelen. Het is voor zorgprofessionals enorm belangrijk om bewustzijn en sensitiviteit te ontwikkelen zodat je goed kunt aansluiten bij de ander.
0/5
Spiritualiteit en Religie: De Eerste Stappen naar Bewustwording
In deze e-learning module gaan we niet in detail in op alle aspecten van spiritualiteit, religie en geloof. In plaats daarvan richten we ons op de basisprincipes en bieden we relevante en nuttige informatie. Deze module helpt je om je bewustzijn te vergroten en is de eerste stap naar het ontwikkelen van cultuursensitief handelen.
0/6
Verbinding door Begrip: Communicatie, Rituelen en Gebruiken
Communicatie speelt een cruciale rol in de relaties tussen mensen. Het is een weerspiegeling van de cultuur, normen en waarden die bepalen welk gedrag gepast of wenselijk is. In deze module verkennen we de verschillende aspecten van communicatie, rituelen en gebruiken. We leren hoe deze elementen bijdragen aan cultuursensitief handelen en hoe we door begrip en respectvolle interactie sterkere verbindingen kunnen opbouwen.
0/5
Rechtvaardige zorg met het hart
Rechtvaardige zorg bieden is zorg bieden met het hart. Een verbinding komt tot stand met het hart. Deze e-learning heeft in de basis veel onderwerpen behandeld. Er zijn nog meer mogelijkheden om je verder te ontwikkelen.
0/4
Mijn cultuur en de ander – cultuursensitief denken en handelen in de zorg

Culturele sensitiviteit

De kern van cultuursensitief werken is dat je je patiënt of cliënt met een open, nieuwsgierige houding benadert en je beseft dat de culturele achtergrond van belang kan zijn in jullie contact. 

Bewustzijn is de eerste stap naar sensitiviteit. Om de gevoelens van anderen te kunnen oppikken moet je bewust zijn van jezelf én tegelijk luisteren naar het verbale en non-verbale. Luisteren is de sleutel tot het horen van de ander. Het (h)erkennen van de behoeften van de ander. Het zien waar de ander vandaan komt.

Een Chinese wijsheid:

Een mens heeft twee oren, twee ogen en één mond. Wat is dan belangrijker? Praten of luisteren?

Culturele sensitiviteit betekent voor de zorgverlener zich op tijd bewust worden dat het in bepaalde situaties nodig is om een geestelijk verzorger (of andere zorgverlener) van dezelfde religieuze of culturele achtergrond als de cliënt in te schakelen.

Ken dus ook je eigen beperkingen, weet wanneer je externe hulp van deskundigen moet inschakelen, of een cliënt moet doorverwijzen naar iemand anders die beter past, zodat de cliënt recht wordt gedaan.

Een voorbeeld uit de praktijk:

Een oudere man van Afrikaanse afkomst zat in een tehuis met andere ouderen. Hij had weinig contact met zijn volwassen kinderen en relaties, maar had gelukkig wel vriendschap met een paar mensen in het tehuis. Toen Corona kwam overleden al zijn vrienden. Hij vroeg om euthanasie. De leiding vond het vreemd dat een Afrikaan euthanasie vroeg. Hij was niet ziek. Daarom werd er een geestelijk verzorger bijgehaald met dezelfde afkomst als hij. In het gesprek liet de man binnen een paar minuten weten dat hij niets meer had om voor te leven omdat hij geen relaties meer had. Er werden mensen uit zijn gemeenschap bij betrokken die hem opnamen in hun midden. Binnen een week draaide hij zijn euthanasiewens terug. Hij leeft nu nog en denkt niet meer aan de dood.

Een mooi voorbeeld van cultuursensitief handelen door de leiding van deze zorginstelling.

In de bijlagen vind je een extra uitwerking; Wat is cultuursensitieve zingevingszorg? van Zorg voor Beter (zorgvoorbeter.nl/zingeving)

Oefenbestanden
thema 3 cultuursensitieve zingevingszorg.docx
Grootte: 26,53 KB
0% Afgerond