Cursus inhoud
Over de schrijver; Godian Ejiogu
Godian Ejiogu droomt van een vreedzaam Nederland. Ontmoet Godian, hij zal je zeker inspireren deze e-learning te volgen.
0/3
Cultuursensitiviteit: Begrijpen en Waarderen van Verschillen
In deze module leggen we uit hoe breed en veelzijdig het begrip cultuur is. Cultuur gaat over veel meer dan alleen etniciteit, religie en opvoeding. Het vormt de mens en bepaalt grotendeels ieders handelen. Het is voor zorgprofessionals enorm belangrijk om bewustzijn en sensitiviteit te ontwikkelen zodat je goed kunt aansluiten bij de ander.
0/5
Spiritualiteit en Religie: De Eerste Stappen naar Bewustwording
In deze e-learning module gaan we niet in detail in op alle aspecten van spiritualiteit, religie en geloof. In plaats daarvan richten we ons op de basisprincipes en bieden we relevante en nuttige informatie. Deze module helpt je om je bewustzijn te vergroten en is de eerste stap naar het ontwikkelen van cultuursensitief handelen.
0/6
Verbinding door Begrip: Communicatie, Rituelen en Gebruiken
Communicatie speelt een cruciale rol in de relaties tussen mensen. Het is een weerspiegeling van de cultuur, normen en waarden die bepalen welk gedrag gepast of wenselijk is. In deze module verkennen we de verschillende aspecten van communicatie, rituelen en gebruiken. We leren hoe deze elementen bijdragen aan cultuursensitief handelen en hoe we door begrip en respectvolle interactie sterkere verbindingen kunnen opbouwen.
0/5
Rechtvaardige zorg met het hart
Rechtvaardige zorg bieden is zorg bieden met het hart. Een verbinding komt tot stand met het hart. Deze e-learning heeft in de basis veel onderwerpen behandeld. Er zijn nog meer mogelijkheden om je verder te ontwikkelen.
0/4
Mijn cultuur en de ander – cultuursensitief denken en handelen in de zorg

Wanneer verwijs je door?

Hoeveel kennis en ervaring je ook opdoet, je kunt nooit cultureel competent worden in een cultuur die niet de jouwe is… Dit besef is heel belangrijk, het is cultureel bewustzijn! Zelfs met de beste wil van de wereld kun je niet van alle culturen en religies verstand hebben. Je eigen beperkingen kennen is ultiem belangrijk, zo kun je op tijd doorverwijzen naar andere deskundigen.

Deze signalen zijn een indicatie dat je iemand beter kan doorverwijzen naar een collega:

  • Je merkt dat het je niet lukt om de ander geestelijk bij je binnen te laten komen. Je hebt bijvoorbeeld het gevoel dat je iemand niet helemaal begrijpt. Of iemand beschrijft dingen die voor jouw eigen cultuur zo vreemd zijn dat je de betekenis daarvan niet goed kunt inschatten.
  • Je merkt dat de ander jou niet (volledig) toelaat. Het lukt je bijvoorbeeld niet goed om de hulpvraag echt helder op tafel te krijgen. Of je krijgt het gevoel dat er meer speelt dan wat je ziet, maar het lukt je niet daar de vinger achter te krijgen.
  • Als je al je cultuur sensitieve kennis en vaardigheden hebt ingezet, maar emoties toch hoger oplopen in plaats van tot enige berusting te komen; of als je merkt dat iemand afhaakt (bijv. als er stilte op de lijn komt, iemand afspraken gaat af zeggen etc.).
  • Als iemand behoefte heeft aan een behandelmethode die anders is dan wat jij te bieden hebt (bijv. gebed, rituelen, of het consulteren van voor jou onbekende systemen van betekenis).
  • Iemand heeft last van een fenomeen of noemt een fenomeen waar je niet thuis in bent of voor jou wat vaag overkomt en bij nader onderzoek kom je er achter dat je er weinig van af weet.

Intuïtief kun je aanvoelen of je waarneming rationeel analyseren om te weten wat het beste is voor de hulpvrager. Recht doen aan de hulpvrager zal je norm moeten zijn.

In de oefenbestanden kun je bovenstaande tips downloaden
Oefenbestanden
Wanneer verwijs je door.pdf
Grootte: 37,16 KB
0% Afgerond